You're on a roll!
You've completed the free preview of EST Reading | Paired Science | Passage 27 | Deer. Create a free account to continue this test and access 10 questions across all modules.
From Anecdotes of the Habit and Instinct of Animals by Mrs. R. Lee
The white-tailed deer is sanguine, but in the fall the bucks are very aggressive and dangerous, and to be carefully avoided. The mule deer is sanguine, reasonable and not particularly dangerous. The elk is steady of nerve, and sanguine in temperament, but in the rutting season the herd-masters are dangerous. The fallow deer species has been toned down by a hundred generations of park life, and it is very quiet, save when it is to be captured and crated. The axis deer is nervous, flighty, and difficult to handle. The barasingha deer is hysterical and unaccountable. The Indian and Malay sambar deer are lymphatic, confident, tractable and easily handled.
The only thoroughly safe deer is a dead one; for even does can do mischief.
In appearance the guanaco is the personification of gentleness. Its placid countenance indicates no guile, nor means of offense. Its lustrous gazelle-like eyes, and its soft, woolly fleece suggest softness of disposition. But in reality no animal is more deceptive. In a wild state amongst its own kind, or in captivity,—no matter how considerably treated,—it is a quarrelsome and at times intractable animal.
From The Minds and Manners of Wild Animals by Hornaday
Rein-deer, which form the wealth of the Laplanders, serve them for food and clothing, draw them over pathless fields of snow in safety, and are the only species really domesticated. They eat a lichen which they find under the snow, during the winter, and live together in large herds. They are the least handsome of the whole tribe; are perfectly obedient, and one man sometimes possesses as many as two thousand. Their joints crack as they move, and they are extremely fond of salt; even taking it from the hands of strangers. They usually run at the rate of ten English miles the hour, but have gone nineteen, and draw a weight of 300 lbs; but they require good driving, and sometimes dash on, perfectly regardless of the comfort of those in the sledge. Their smell is very acute; and by it they are enabled to come up with their party, if they should have been left behind. They suffer intensely from insects, especially from a large species (castrus tarandi), which deposits its eggs in the hole made by its bite. In order to avoid these pests, the rein-deer are driven during the summer months to the mountains which overhang the coasts, where their foes are much less numerous. They are so terrified at their approach, that the sight of one will make them furious.
Both have a fillet of white skin round their foreheads, and the foremost a strip of the same round each wrist. They gradually approach the herd, raise their legs very slowly, and put them down again suddenly, in the manner of deer. If any of the herd see them, they stop, and the head is made to play its part by copying their movements. By these means the hunters get into the very centre of the herd without exciting suspicion; the hindmost man then pushes forward his comrade's gun, and both fire nearly at the same instant. The deer scamper off, the hunters trot after them; the poor animals soon halt to see what alarmed them; their enemies have reloaded their guns as they proceeded, and give them a second discharge. The consternation of the deer increases, they run about in the utmost confusion, and the greater number are frequently thus destroyed.
From Anecdotes of the Habit and Instinct of Animals by Mrs. R. Lee
The white-tailed deer is sanguine, but in the fall the bucks are very aggressive and dangerous, and to be carefully avoided. The mule deer is sanguine, reasonable and not particularly dangerous. The elk is steady of nerve, and sanguine in temperament, but in the rutting season the herd-masters are dangerous. The fallow deer species has been toned down by a hundred generations of park life, and it is very quiet, save when it is to be captured and crated. The axis deer is nervous, flighty, and difficult to handle. The barasingha deer is hysterical and unaccountable. The Indian and Malay sambar deer are lymphatic, confident, tractable and easily handled.
The only thoroughly safe deer is a dead one; for even does can do mischief.
In appearance the guanaco is the personification of gentleness. Its placid countenance indicates no guile, nor means of offense. Its lustrous gazelle-like eyes, and its soft, woolly fleece suggest softness of disposition. But in reality no animal is more deceptive. In a wild state amongst its own kind, or in captivity,—no matter how considerably treated,—it is a quarrelsome and at times intractable animal.
From The Minds and Manners of Wild Animals by Hornaday
Rein-deer, which form the wealth of the Laplanders, serve them for food and clothing, draw them over pathless fields of snow in safety, and are the only species really domesticated. They eat a lichen which they find under the snow, during the winter, and live together in large herds. They are the least handsome of the whole tribe; are perfectly obedient, and one man sometimes possesses as many as two thousand. Their joints crack as they move, and they are extremely fond of salt; even taking it from the hands of strangers. They usually run at the rate of ten English miles the hour, but have gone nineteen, and draw a weight of 300 lbs; but they require good driving, and sometimes dash on, perfectly regardless of the comfort of those in the sledge.
Their smell is very acute; and by it they are enabled to come up with their party, if they should have been left behind. They suffer intensely from insects, especially from a large species (castrus tarandi), which deposits its eggs in the hole made by its bite. In order to avoid these pests, the rein-deer are driven during the summer months to the mountains which overhang the coasts, where their foes are much less numerous. They are so terrified at their approach, that the sight of one will make them furious.
Both have a fillet of white skin round their foreheads, and the foremost a strip of the same round each wrist. They gradually approach the herd, raise their legs very slowly, and put them down again suddenly, in the manner of deer. If any of the herd see them, they stop, and the head is made to play its part by copying their movements. By these means the hunters get into the very centre of the herd without exciting suspicion; the hindmost man then pushes forward his comrade's gun, and both fire nearly at the same instant. The deer scamper off, the hunters trot after them; the poor animals soon halt to see what alarmed them; their enemies have reloaded their guns as they proceeded, and give them a second discharge. The consternation of the deer increases, they run about in the utmost confusion, and the greater number are frequently thus destroyed.
From Anecdotes of the Habit and Instinct of Animals by Mrs. R. Lee
The white-tailed deer is sanguine, but in the fall the bucks are very aggressive and dangerous, and to be carefully avoided. The mule deer is sanguine, reasonable and not particularly dangerous. The elk is steady of nerve, and sanguine in temperament, but in the rutting season the herd-masters are dangerous. The fallow deer species has been toned down by a hundred generations of park life, and it is very quiet, save when it is to be captured and crated. The axis deer is nervous, flighty, and difficult to handle. The barasingha deer is hysterical and unaccountable. The Indian and Malay sambar deer are lymphatic, confident, tractable and easily handled.
The only thoroughly safe deer is a dead one; for even does can do mischief.
In appearance the guanaco is the personification of gentleness. Its placid countenance indicates no guile, nor means of offense. Its lustrous gazelle-like eyes, and its soft, woolly fleece suggest softness of disposition. But in reality no animal is more deceptive. In a wild state amongst its own kind, or in captivity,—no matter how considerably treated,—it is a quarrelsome and at times intractable animal.
From The Minds and Manners of Wild Animals by Hornaday
Rein-deer, which form the wealth of the Laplanders, serve them for food and clothing, draw them over pathless fields of snow in safety, and are the only species really domesticated. They eat a lichen which they find under the snow, during the winter, and live together in large herds. They are the least handsome of the whole tribe; are perfectly obedient, and one man sometimes possesses as many as two thousand. Their joints crack as they move, and they are extremely fond of salt; even taking it from the hands of strangers. They usually run at the rate of ten English miles the hour, but have gone nineteen, and draw a weight of 300 lbs; but they require good driving, and sometimes dash on, perfectly regardless of the comfort of those in the sledge.
Their smell is very acute; and by it they are enabled to come up with their party, if they should have been left behind. They suffer intensely from insects, especially from a large species (castrus tarandi), which deposits its eggs in the hole made by its bite. In order to avoid these pests, the rein-deer are driven during the summer months to the mountains which overhang the coasts, where their foes are much less numerous. They are so terrified at their approach, that the sight of one will make them furious.
Both have a fillet of white skin round their foreheads, and the foremost a strip of the same round each wrist. They gradually approach the herd, raise their legs very slowly, and put them down again suddenly, in the manner of deer. If any of the herd see them, they stop, and the head is made to play its part by copying their movements. By these means the hunters get into the very centre of the herd without exciting suspicion; the hindmost man then pushes forward his comrade's gun, and both fire nearly at the same instant. The deer scamper off, the hunters trot after them; the poor animals soon halt to see what alarmed them; their enemies have reloaded their guns as they proceeded, and give them a second discharge. The consternation of the deer increases, they run about in the utmost confusion, and the greater number are frequently thus destroyed.
From Anecdotes of the Habit and Instinct of Animals by Mrs. R. Lee
The white-tailed deer is sanguine, but in the fall the bucks are very aggressive and dangerous, and to be carefully avoided. The mule deer is sanguine, reasonable and not particularly dangerous. The elk is steady of nerve, and sanguine in temperament, but in the rutting season the herd-masters are dangerous. The fallow deer species has been toned down by a hundred generations of park life, and it is very quiet, save when it is to be captured and crated. The axis deer is nervous, flighty, and difficult to handle. The barasingha deer is hysterical and unaccountable. The Indian and Malay sambar deer are lymphatic, confident, tractable and easily handled.
The only thoroughly safe deer is a dead one; for even does can do mischief.
In appearance the guanaco is the personification of gentleness. Its placid countenance indicates no guile, nor means of offense. Its lustrous gazelle-like eyes, and its soft, woolly fleece suggest softness of disposition. But in reality no animal is more deceptive. In a wild state amongst its own kind, or in captivity,—no matter how considerably treated,—it is a quarrelsome and at times intractable animal.
From The Minds and Manners of Wild Animals by Hornaday
Rein-deer, which form the wealth of the Laplanders, serve them for food and clothing, draw them over pathless fields of snow in safety, and are the only species really domesticated. They eat a lichen which they find under the snow, during the winter, and live together in large herds. They are the least handsome of the whole tribe; are perfectly obedient, and one man sometimes possesses as many as two thousand. Their joints crack as they move, and they are extremely fond of salt; even taking it from the hands of strangers. They usually run at the rate of ten English miles the hour, but have gone nineteen, and draw a weight of 300 lbs; but they require good driving, and sometimes dash on, perfectly regardless of the comfort of those in the sledge.
Their smell is very acute; and by it they are enabled to come up with their party, if they should have been left behind. They suffer intensely from insects, especially from a large species (castrus tarandi), which deposits its eggs in the hole made by its bite. In order to avoid these pests, the rein-deer are driven during the summer months to the mountains which overhang the coasts, where their foes are much less numerous. They are so terrified at their approach, that the sight of one will make them furious.
Both have a fillet of white skin round their foreheads, and the foremost a strip of the same round each wrist. They gradually approach the herd, raise their legs very slowly, and put them down again suddenly, in the manner of deer. If any of the herd see them, they stop, and the head is made to play its part by copying their movements. By these means the hunters get into the very centre of the herd without exciting suspicion; the hindmost man then pushes forward his comrade's gun, and both fire nearly at the same instant. The deer scamper off, the hunters trot after them; the poor animals soon halt to see what alarmed them; their enemies have reloaded their guns as they proceeded, and give them a second discharge. The consternation of the deer increases, they run about in the utmost confusion, and the greater number are frequently thus destroyed.
From Anecdotes of the Habit and Instinct of Animals by Mrs. R. Lee
The white-tailed deer is sanguine, but in the fall the bucks are very aggressive and dangerous, and to be carefully avoided. The mule deer is sanguine, reasonable and not particularly dangerous. The elk is steady of nerve, and sanguine in temperament, but in the rutting season the herd-masters are dangerous. The fallow deer species has been toned down by a hundred generations of park life, and it is very quiet, save when it is to be captured and crated. The axis deer is nervous, flighty, and difficult to handle. The barasingha deer is hysterical and unaccountable. The Indian and Malay sambar deer are lymphatic, confident, tractable and easily handled.
The only thoroughly safe deer is a dead one; for even does can do mischief.
In appearance the guanaco is the personification of gentleness. Its placid countenance indicates no guile, nor means of offense. Its lustrous gazelle-like eyes, and its soft, woolly fleece suggest softness of disposition. But in reality no animal is more deceptive. In a wild state amongst its own kind, or in captivity,—no matter how considerably treated,—it is a quarrelsome and at times intractable animal.
From The Minds and Manners of Wild Animals by Hornaday
Rein-deer, which form the wealth of the Laplanders, serve them for food and clothing, draw them over pathless fields of snow in safety, and are the only species really domesticated. They eat a lichen which they find under the snow, during the winter, and live together in large herds. They are the least handsome of the whole tribe; are perfectly obedient, and one man sometimes possesses as many as two thousand. Their joints crack as they move, and they are extremely fond of salt; even taking it from the hands of strangers. They usually run at the rate of ten English miles the hour, but have gone nineteen, and draw a weight of 300 lbs; but they require good driving, and sometimes dash on, perfectly regardless of the comfort of those in the sledge.
Their smell is very acute; and by it they are enabled to come up with their party, if they should have been left behind. They suffer intensely from insects, especially from a large species (castrus tarandi), which deposits its eggs in the hole made by its bite. In order to avoid these pests, the rein-deer are driven during the summer months to the mountains which overhang the coasts, where their foes are much less numerous. They are so terrified at their approach, that the sight of one will make them furious.
Both have a fillet of white skin round their foreheads, and the foremost a strip of the same round each wrist. They gradually approach the herd, raise their legs very slowly, and put them down again suddenly, in the manner of deer. If any of the herd see them, they stop, and the head is made to play its part by copying their movements. By these means the hunters get into the very centre of the herd without exciting suspicion; the hindmost man then pushes forward his comrade's gun, and both fire nearly at the same instant. The deer scamper off, the hunters trot after them; the poor animals soon halt to see what alarmed them; their enemies have reloaded their guns as they proceeded, and give them a second discharge. The consternation of the deer increases, they run about in the utmost confusion, and the greater number are frequently thus destroyed.